Je bekijkt nu Bewust consumeren. Wat is dat eigenlijk?

Bewust consumeren. Wat is dat eigenlijk?

Bewust consumeren. Voor ons betekent het dat je voorziet in je basisbehoeften. Zoals eten en drinken, wonen, verwarmen en mobiliteit. En dat je tegelijk rekening houdt met ecologische, sociale en ethische factoren. Wauw. Klinkt heftig. Respect voor het leefmilieu waarin jouw eten wordt verbouwd hoort daar bijvoorbeeld bij. Net zoals fatsoenlijke werkomstandigheden. Deze criteria zijn dus niet alleen van toepassing op het product an sich maar op de hele productie- en distributiefase. Een mango uit Zuid-Amerika smaakt vaak geweldig maar voordat ie jouw bord bereikte ging hij wel de halve wereld over. Zonder te weten hoe die mango ter plekke is geplukt.

Consuminder eens wat meer

Duurzaam consumeren is jezelf dan ook een bewuste houding aanmeten. Wanneer het gaat om wat je koopt en waarom je iets koopt. Mens én milieu wil je daarbij zo min mogelijk belasten of benadelen. Wees gerust kritisch en vraagt je continu af hoe en onder welke omstandigheden een product gemaakt is, waar het vandaan komt en hoeveel CO2-uitstoot productie en transport hebben gekost.

“Consuminderen is niet alleen ontzettend goed voor het milieu, je merkt het ook in je portemonnee.”

Onthoud daarbij dat níet consumeren altijd minder belastend is dan consumeren. Consuminderen dus. Zijn wij zelf volkomen duurzaam? Nee, nog lang niet. Alhoewel Linda een stuk verder is dan Mark. Ook al heeft hij zonnepanelen op zijn dak en zij niet. We doen ons best en zijn ons in ieder geval bewust. Doe je met ons mee?

Geef een reactie