Je bekijkt nu Glutenvrij brood (gewoon van AH, zonder rijs oven)

Glutenvrij brood (gewoon van AH, zonder rijs oven)

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Recepten
 • Bericht reacties:0 Reacties

Glutenvrij eten. Omdat we niet anders mogen of (een tijdje) niet anders kunnen. Mogelijk ga je dan ook op zoek naar ‘iets anders’ in plaats van gewoon brood. Glutenvrij brood bijvoorbeeld. En dan niet voorverpakt, dat is duur en redelijk saai, maar zelf bereiden. Ik ben – toen ik voor een bepaalde periode overstapte op glutenvrij – eenvoudig begonnen met Glutenvrij Vezelrijke Broodmix van Albert Heijn. Om de doodeenvoudige reden dat AH hier in het dorp het grootste assortiment glutenvrije producten verkoopt. De eerste keer conform de verpakking, daarna wat uitgebreider zoals hier beschreven.

Glutenvrij brood

Glutenvrij brood

Glutenvrij brood met noten, zaden en rozijnen
Bereidingstijd 10 minuten
Rijzen + bakken 2 uur
Totale tijd 2 uur 10 minuten
Gang lunch, onbijt
Keuken Hollands

Equipment

 • Garde
 • Bakblik of cakevorm
 • Beslagkom
 • Maatbeker
 • Keukenkwastje
 • Theedoek
 • Oven

Ingrediënten
  

 • 1 zakje gist
 • 1 pak mix voor brood glutenvrij 450 gram
 • 1 zakje droge gist 7 gram
 • 80 ml zonnebloemolie
 • 400 ml lauwwarm water
 • 1 handje zonnebloempitten
 • 1/2 handje rozijnen
 • 1/2 handje lijnzaad

Instructies
 

 • Zet je oven op de laagste stand. Volgens mijn hetelucht oven is dat 50 graden, in de praktijk een prima temperatuur om het deeg straks te laten rijzen (namelijk ~30 graden)
 • In de beslagkom meng je het water, de gist en 5ml zonnebloemolie (het restant gebruik je later). Voeg vervolgens de AH glutenvrij vezelrijke broodmix toe, de pitten, rozijnen en het lijnzaad. Nu komt het zware werk: mengen met de garde! Met de hand – zo doe ik het – is het even zwoegen. Vijf minuten is overigens echt nodig om straks mooi en goed gemengd brood te krijgen. Voeg tijdens het mengen nog 2ml zonnebloemolie toe.
 • Smeer de bakvorm in met het keukenkwastje gedoopt in de zonnebloemolie.
 • Vul de bakvorm met het deeg. Gebruik hiervoor een grote schone lepel. Zorg ervoor dat je de bakvorm goed tot op de bodem vult. Je wilt namelijk niet dat er straks gaten in je brood zitten. Druk – als al het deeg in de bakvorm zit – met het ingevette kwastje het deeg goed aan en strijk het glad.
 • Maak de thee doek nat en leg deze voorzichtig over de bakvorm heen. Zet de zo afgedekte bakvorm in de oven. Zet de timer op 1 uur.
 • Haal de bakvorm uit de oven en haal de theedoek er voorzichtig af; door het rijzen kan er iets van deeg vastplakken aan de theedoek. Maak met een schoon mes voorzichtig een snede in de bovenkant van het deeg.
 • Zet de oven op 200 graden.
 • Plaats – als de oven heet is – de bakvorm zónder de theedoek terug in de oven en bak het brood af gedurende 1 uur.
 • Na dat uur is je brood klaar. Laat het even afkoelen voordat je het uit de bakvorm haalt. Als het goed is kun je het brood er nu gemakkelijk uitkrijgen. Om het goed te laten afkoelen én om te voorkomen dat de bodem al te vochtig blijft zet ik het meestal op een rooster om verder af te koelen.
 • Eet smakelijk!

Notities

Lijnzaad is een bron van plantaardige omega 3-vetzuren en bevat een indrukwekkende variatie aan vitamines en mineralen. Het advies is om niet meer dan 45 gram per dag te eten om ademhalingsproblemen te voorkomen (aldus het Voedingscentrum). Lijnzaad bevordert de spijsvertering en stoelgang, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2, verlaagt het cholesterolgehalte en werkelijk nog veel meer. Indrukwekkend zaadje! 
Ik vries een deel van het brood soms in. Daardoor lijkt het wel wat droger te worden en valt het iets makkelijker uit elkaar. Lekker met een plak oude kaas, alleen een beetje boter of zonder enige vorm van beleg. Uiteraard kun je er ook andere zaden of noten doorheen doen. Zorg er wel voor dat die niet te groot zijn. Dat bemoeilijkt het mengen. 
Glutenvrij broodmix Albert Heijn
Trefwoord Brood, Glutenvrij, Lactosevrij, Veganistisch

Geef een reactie

Rating recept